Menü

Kutya körömvágás és mancsápolás

Ön itt jár: Kezdőlap > Kutya > Higiénia, szépségápolás >

Körömvágás, mancsápolás

Kutya körömvágás és mancsápolás

A megfelelő köröm- és mancsápolás rendkívül fontos, mert pl. a túl hosszú körmök vagy a száraz és repedezett mancspárnák súlyosan irritálhatják a kutyát és fájdalmassá tehetik a járást. Ha azt észleljük, hogy a kutya mindig nyalja vagy rágja a mancsát, az annak a jele is lehet, hogy valami nem stimmel a körmeivel vagy a mancsával.

A sétából hazaérve mindig mosd meg vagy töröld meg kedvenced mancsát ügyelve arra, hogy ne ragadjon szennyeződés, fű, hó vagy egyéb törmelék a körömágyak vagy a mancspárnák közé. A kertben élő kutyák mancsát is rendszeres időközönként át kell vizsgálni.

Célszerű már kölyökkorban hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy megérintjük a mancsait, játszunk a lábaival, masszírozzuk a talpát, fogjuk meg a karmait, stb. A "játék" közben sokszor dicsérjük meg kedvencünket és adjunk neki jutalomfalatokat.

Mikor kell levágni a kutya körmét? Ha hallod a körmök kopogását a padlón, akkor eljött az ideje a körömvágásnak. A túl hosszú körmök a lábak deformálódásához vezethetnek, és hosszabb időn keresztül megsérülhetnek az inak. Ahogy kutyája hosszú körmei érintkeznek a talajjal, a nyomás erőt fejt ki a lábfejre és a láb szerkezetére.

A kutya karomvágás lépései:

  • mindegy, hogy a kutya ül, fekszik vagy áll, a lényeg, hogy stabilan meg tudjuk tartani a mancsát a művelet során.
  • ha a kutyának fehér karmai vannak, tartsuk a mancsát a fény felé, így láthatjuk, hol kezdődik a köröm élő, rózsaszínű része. Ha a kutyának sötét színű körmei vannak, sajnos nem látjuk a az élő részt, ezért csak apránként vágjunk és ha a karom belsejében kör alakú szürkés vagy fehéres részt látunk, közepén fekete folttal, akkor már ne vágjuk tovább.
  • a karomvágót az ujjak végéhez képest 45°-os szögben, a körömre merőlegesen tartva, kb. 2mm-el a körömágy alatt vágjuk le a körmöket. Ne feledkezz meg arról, hogy a mellső lábakon a 4 db előre néző köröm mellet 1 farkaskarom is található. (Néhány, főleg hegyvidéki kutyafajták esetében nem csupán a mellső, de a hátsó lábakon is megfigyelhető a farkaskarom, ráadásul akár duplán is!
  • a sikeres karomvágás végeztével jutalmazzuk meg kedvencünket

Segítség, vérzik a kutya körme!

Még gyakorlott karomvágókkal (akár kutyakozmetikusokkal vagy állatorvosokkal) is előfordulhat, hogy belevágnak a köröm élő részébe, ami vérezni kezd. A legfontosabb, hogy NE ESS PÁNIKBA! Bár ijesztő a vérzés és a kutya visítása, próbáljunk meg nyugodtak maradni. A vérzés csillapításához nyomjunk egy Betadinos vattát a sérült körömvégre, vagy húzzuk végig néhányszor a sérül körmöt egy benedvesített szappanon.

Karomvágás extra hosszú karmok esetén

Minél hosszabb a kutya körme, annál hosszabb a benne lévő körömágy is, mert az együtt növekszik a körömmel. Ilyen esetekben valószínűleg csak nagyon kicsi darabot tudunk egyszerre levágni a kutya körméből, de a körömvágást ismételjük gyakran. A karom fokozatos visszavágásával a körömágy is egyre visszább húzódik és pár hét alatt elérhető a megfelelő karomhosszúság.

Karomvágó típusok:

Guillotine-os karomvágó: egyetlen pengét tartalmaz, általában kisebb kutyák, vékonyabb karmok vágására alkalmas

Ollós karomvágó: több méretben is kapható, erős, ollószerű eszköz, nagyobb testű, erős karmú kutyusoknak is tökéletes

Mancsvédő krémek:

A mancsvédő krémek segítenek megóvni a kényes mancsokat az időjárás  és a környezet viszontagságaitól - télen a jég és a sózott járda, nyáron a túl meleg járda jelenthet veszélyt. Rendszeres használatával megakadályozhatjuk a mancs kiszáradását, repedezését, sebesedését. Sőt, kutyánk orrát is ápolhatjuk velük.

Soha ne kenjünk a kutyájára embereknek készült testápolót, mert szeretik nyalogatni a mancsukat és az orrukat, és ezek a krémek veszélyes vegyi anyagokat tartalmazhatnak a kutyák számára.

Keresés