Menü

Kullancs- és bolhairtó szerek, élősködők elleni készítmények - Frontline spot on

Ön itt jár: Kezdőlap > Kutya > Kullancs- és bolhaírtó szerek >

Frontline

Kullancs- és bolhairtó szerek

A bolhák és kullancsok valódi problémákat okozhatnak a kutyáknak, ezért fontos, hogy megelőzésképpen rendszeresen kezeljük őket. A kutyáknak szánt kullancs- és bolhaellenes spot-on-ok, nyakörvek, spray-k és tabletták széles választéka mellett, otthoni permeteket és porokat is tartunk, amelyek segítségével hosszabb ideig bolhamentes maradhat az otthonod, és segíthetnek megállítani a bolhák terjedését.

A kutyák könnyen összeszedhetnek egy-egy bolhát a parkban, a kertben, a panzióban, az állatorvosnál stb. Tehát bármennyire is tiszta az otthonunk, hamarabb nézhetünk szembe bolhafertőzéssel, mint gondolnánk, mert a nőstény bolha az első vérszívást követően naponta akár 50 petét is lerakhat. A petékből lárvák kelnek ki, amelyek a környezetben élnek (kanapé, szőnyeg, padlódeszkák rései, kutyafekhely stb.) és szerves törmelékkel táplálkoznak. A lárvák bábokká fejlődnek, amelyek napokon vagy heteken belül kifejlődnek. A kifejlett bolháknak pár napon belül gazdát kell találniuk és táplálkozniuk kell, különben elpusztulnak. Ezért a bábok nem fejlődnek tovább, míg a környezeti tényezők (pl. a hő és szén-dioxid) azt nem jelzik, hogy egy lehetséges gazda van a közelben. A bolhák akár egy évig is bábállapotban maradhatnak.

A bolhák életciklusából következik, hogy a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a gyógykezelés. A megfelelő termékek kiválasztása és rendszeres használata segíthet elkerülni a fertőzéseket, valamint viszketés-mentesen és boldogan tartani kedvencedet. A bolhaellenes szerek akkor adják a legjobb eredményt, ha megfelelően, a kutya kora, súlya és szőrtípusa alapján alkalmazzuk őket.

Vannak olyan termékek, melyek nem csak a felnőtt bolhákat pusztítják el, hanem kettős védelemmel rendelkeznek, így hatásosak a peték és lárvák ellen is, mert felborítják a bolhák életciklusát.

Ha a kutya bolhás, fontos, hogy nem csak őt kell kezelni, hanem azokat a helyiségeket is, ahol él. A bolhák a puha bútorokon, például az ágyakon, kanapékon és szőnyegeken élhetnek, és átugorhatnak háziállatról háziállatra vagy akár a gazdira is. A környezet spray használata akár hat hónapig is védelmet nyújthat otthonunkban, melyet a háziállat rendszeres kezelésével együtt kell alkalmazni.

Egyes kutyáknak szánt bolhairtó szerek olyan hatóanyagokat tartalmazhatnak, melyek veszélyesek a macskákra ezért, ha vegyes háziállat háztartásban él mindig olvassa el a címkéket!

Egyes kutyák allergiások is lehetnek a bolhákra, így a fertőzés nem csak viszketést és általános kellemetlenséget okoz, hanem súlyos, nehezen kezelhető bőrbetegség kialakulásához (hot-spot) is vezethet.

A kutyák bolhás tünetei közé tartozhat a túlzott vakarózás, a szőrhullás vagy a fájdalmas bőrfoltok/pirosság a kutyán.

Fontos: mindig féregtelenítse kutyáját, miután bolhafertőzést szenvedett, mert a bolhák galandférget hordozhatnak.

A szabad természet tele van csodákkal kedvenceink számára, de van egy árnyoldala is: a kullancsok! A kullancsok minden lombos területen megtapadhatnak, beleértve a mezőket, a hosszú füvet és még a kertet is. Sok bolhakezelés bolha- és kullancsriasztót is kombinál, így a kullancsok elkerülésének legegyszerűbb módja a kettős kezelés. Mindig jó ötlet, ha a kertben tett séta/idő után átvizsgálja kedvencét kullancsok után.

Fontos megjegyeznünk, hogy a klímaváltozásnak „köszönhetően” a kullancsfertőzések szezonalitása már a múlté, hiszen manapság télen már nincsenek hetekig tartó kemény fagyok, így a kullancsok ugyanolyan aktívak maradnak a téli hónapokban, mint az év más időszakaiban. A kullancsok elleni egész éves védekezésen ma már nem szabad spórolni!

Ha kullancsot találunk a kutyában, azt a lehető leggyorsabban távolítsuk el, hogy elkerüljük az állat kellemetlenségeit és a betegség átvitelét. A kullancs eltávolításának legjobb módja a megfelelő eszközök használata: a kullancseltávolító eszközöket úgy tervezték, hogy a kullancsot a háziállat számára minimális kellemetlenséggel távolítsák el.

Amikor a kullancsoknak táplálkozniuk kell, felkapaszkodnak a növényzetre, feljebb emelkedve a talajtól, készen arra, hogy felmásszanak egy elhaladó gazdára (nem ugranak vagy repülnek). A kullancsok érzékelik a közeledő potenciális gazdák hőjét, rezgését és a kilélegzett szén-dioxidot is.Elülső lábaikkal integetnek és a rajtuk lévő speciális horgok segítségével már készen is állnak a megkapaszkodásra.

A kullancsok nem csak kellemetlenséget és irritációt okoznak, hanem a fő probléma a betegségek terjedésének lehetősége, mint pl. a Lime-kór, a babesiosis vagy a szívférgesség, melyek súlyos egészségügyi következményekkel járhatnak kedvenceinkre, és ha nem kezeljük azonnal, akár végzetesek is lehetnek.

A kullancs elleni kezelés hatására a kutyán megtapadó kullancsok 48 órán belül elpusztulnak, ezáltal minimálisra csökken az esély a fertőzések átadásának.

Keresés